V chemii 9. ročníku jsme si vyzkoušeli, jak se dá určit kyselost a zásaditost různých roztoků. Připravili jsme si do zkumavek několik různých látek např. vodu se saponátem, minerální vodu, ocet, kyselinu citronovou, hašené vápno, roztok pracího prášku, jedlou sodu, mléko, víno, mýdlo na ruce, hydroxid sodný, kávu a Coca-Colu. Nejprve jsme pomocí pH metru změřili jaké mají dané látky pH a následně otestovali jejich reakci při použití různých indikátorů. Podle toho jsme určili, jak se látky, při daném indikátoru (lakmus, fenolftalein, anthokyan) chovají v kyselém prostředí a jak v zásaditém prostředí. Nakonec jsme pomocí roztoku červeného zelí, který nám posloužil jako acidobazický indikátor seřadili dané látky podle barev tak, že kyselé látky byly zbarveny červeně, neutrální fialově, zásadité modře, hodně zásadité zeleně a extrémně zásadité žlutě. Práce se žákům velmi dařila. Pracovali pečlivě a svědomitě. Tato laboratorní práce nám pomohla lépe pochopit kyselost a zásaditost běžných látek používaných v domácnostech.
📷 Fotografie z laboratoře zde
Mgr. Kateřina Sedlářová