Světový den těstovin připadá na 25. října. Dělíme je podle zastoupení určitých surovin, a to do pěti skupin: na vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné a ostatní. Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ovšem i u nás se těší velké oblibě. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.
Rozeznáte penne od linguine?
Každá domácnost má své nejoblíbenější těstoviny, ale statistika říká, že nejprodávanější jsou u nás bezvaječná vřetena, za nimi jsou špagety, pak kolínka a polévkové nudle.
Liší se od sebe tvarem, ale i tím, do jakého pokrmu se hodí. Proto nabízíme přehled těch nejběžnějších a jejich nejlepší využití:
- Penne – trubky s rýhou a šikmým koncem, dobré k sýrovým a smetanovým omáčkám.
- Spaghetti – špagety jsou tenké provázky, ideální k rajčatovým omáčkám, jsou klasikou mezi těstovinami.
- Fusilli – spirály, ze kterých jsou dobré saláty, ale hodí se i k omáčkám.
- Maccheroni – česky makaróny, silnější špagety, ale duté, doporučují se k řidším omáčkám.
- Farfalle – mašličky, vhodné do salátů i pokrmů s kousky zeleniny, masa a šťávou či omáčkou.
- Tagliatelle – široké nudle, vhodné k omáčkám.
- Linguine – užší lasagne nebo placaté špagety, hodí se k mořským plodům nebo se do nich dává pesto.
- Cannelloni – velké roury nebo závitky, které se plní masem, špenátem, sýrem s bešamelem nebo rajčatovou omáčkou.
- Fettuccine – silnější tagliatelle, vlastně pásky z těsta, hodí se k těžším omáčkám.
- Ravioli – různě plněné taštičky: masem, špenátem, sýrem.
- Tortelinni – plněné těstoviny, většinou ve tvaru prstýnku.
- Pappardelle – stočené, různě široké nudle (2–4 cm), hodí se také k omáčkám.
Proč si dopřát těstoviny?
Těstoviny jsou v kuchyni skvělým parťákem pro začínající kuchaře, protože jejich příprava je snadná a většinou netrvá dlouho. Doporučují je i výživoví poradci, kteří je ale radí kombinovat se zeleninou, rybami nebo mořskými plody a jíst je spíš jako přílohu než hlavní jídlo, tedy dát si jich málo. Ostatně mezi těstoviny patří i kuskus, který najdete v mnoha zdravých receptech.




