O jídelně
Obecné informace
Žáci a zaměstnanci základní školy se stravují v jídelně mateřské školy.
Adresa a kontakt na jídelnu:
Boršice 500,
68709 Boršice
tel.: 571 110 106, mobilní telefon: 736 646 754
Vedoucí školní jídelny: Jarmila Zástavová
Email: j.zastavova@msborsice.cz
Ceník stravného (od 1. 4. 2022):
ZŠ 7 – 10 LET 25,- Kč
ZŠ 11 – 14 LET 27,- Kč
ZŠ 15 A VÍCE 29,- Kč
O to, aby všem chutnalo, se stará kolektiv kuchařek ve složení:
- Jarmila Zástavová – vedoucí školní jídelny
- Marcela Šestáková – vedoucí kuchařka
- Jitka Doubravová
- Helena Kamarádová
- Marie Grossertová
Soubory ke stažení
Seznam alergenů, se kterými se lze setkat ve školním stravování
12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu jídla nebo potraviny.
OZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Jídelna má funkci pouze informační jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. Zvolené číselné označení bude v blízkosti jídelního lístku na seznamu legislativně stanovených alergenů.
SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ (podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011 EU)
1) OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK-NEJEDNÁ SE O CELIAKII, VÝROBKY Z NICH
2) KORÝŠI A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
3) VEJCE A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
4) RYBY A VÝROBKY Z NICH
5) PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
6) SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH
7) MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
8) SKOŘÁPKOVÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH-JEDNÁ SE O VŠECHNY DRUHY OŘECHŮ
9) CELER A VÝROBKY Z NĚJ
10) HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ
11) SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VÝROBKY Z NICH
12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY V KONCENTRACÍCH VYŠŠÍCH NEŽ 10 mg, ml/kg, l, VYJÁDŘENO SO2
13) VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ
14) MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH