Jídelníček
Pondělí 25.9. |
Alergeny |
||
POLÉVKA ŠPENÁTOVÁ S VEJCI SMAŽENÝ KVĚTÁK, VAŘENÝ BRAMBOR, TATARSKÁ OMÁČKA, SIRUP, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM |
1,3,7 1,3,7,10 |
||
Úterý 26.9. |
|||
POLÉVKA DÝŇOVÝ KRÉM S KRUTONY KUŘECÍ NUDLIČKY NA ČÍNSKÝ ZPŮSOB, DUŠENÁ RÝŽE, LEDOVÝ SALÁT, DŽUS, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM |
1,7 1,7 |
||
Středa 27.9. |
|||
POLÉVKA HOVĚZÍ VÝVAR S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY VEPŘOVÁ KOTLETA PO BRATISLAVSKU, TĚSTOVINA, OVOCE, SIRUP, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM
|
1,3,9 1,7,12
|
||
Čtvrtek 28.9. |
|||
STÁTNÍ SVÁTEK |
|
||
Pátek 29.9. |
|||
POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S DRCENÝMI RAJČATY A MRKVÍ NILSKÝ OKOUN CEPRESE, VAŘENÝ BRAMBOR,MÍCHANÝ SALÁT, SIRUP, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM |
1 1,4,7 |
ČÍSLA U JEDNOTLIVÝCH JÍDEL OZNAČUJÍ ALERGENY VIZ.SEZNAM ALERGENŮ
Vedoucí Š.J. Jarmila Zástavová Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.
Hlavní kuchařka: Marcela Šestáková Změna jídelníčku a alergenů vyhraze
Seznam alergenů
Seznam alergenů, se kterými se lze setkat ve školním stravování
12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu jídla nebo potraviny.
OZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Jídelna má funkci pouze informační jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. Zvolené číselné označení bude v blízkosti jídelního lístku na seznamu legislativně stanovených alergenů.
SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ (podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011 EU)
1) OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK-NEJEDNÁ SE O CELIAKII, VÝROBKY Z NICH
2) KORÝŠI A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
3) VEJCE A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
4) RYBY A VÝROBKY Z NICH
5) PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
6) SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH
7) MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT
8) SKOŘÁPKOVÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH-JEDNÁ SE O VŠECHNY DRUHY OŘECHŮ
9) CELER A VÝROBKY Z NĚJ
10) HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ
11) SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VÝROBKY Z NICH
12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY V KONCENTRACÍCH VYŠŠÍCH NEŽ 10 mg, ml/kg, l, VYJÁDŘENO SO2
13) VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ
14) MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH