Boršice 540, 687 09

Základní škola Františka Horenského

zsborsice@zsborsice.cz

Kancelář ředitele: +420 571 110 067

Jídelníček

Pondělí  23.6      KRÁSNÉ PROŽITÍ LETNÍCH PRÁZDNIN PŘEJE KOLEKTIV ŠKOLNÍ JÍDELNY

Alergeny

POLÉVKA SÝROVÁ S FRITÁTOVÝMI NUDLEMI

ČOČKA NA KYSELO, VOLSKÉ OKO, CHLÉB, ZMRZLINA,DŽUS,MLÉKO,  VODA S MÁTOU A CITRONEM

1,7

1,3,7

Úterý  24.6.

 

POLÉVKA MRKVOVÁ S TARHOŇOU

PEČENÁ TILÁPIE S CITRONOVÝM KOŘENÍM, NOVÉ BRAMBORY, PEČENÁ CUKETA NA ČESNEKU,JOGURT, DŽUS, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM

1

1,4,7

Středa 25.6.

 

POLÉVKA  Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ S UZENÝM MASEM

KUŘECÍ MASO NA PAPRICE, CELOZRNNÉ TĚSTOVINY,MELOUN, DŽUS, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM

1,7,11

Čtvrtek 26.6.

 

POLÉVKA ČESNEKOVÁ S BYLINKOVÝMI KRUTONY

OBRÁCENÝ ŘÍZEK, NOVÉ BRAMBORY S PAŽITKOU, OKURKOVÝ SALÁT, DŽUS, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM

1

1,3,7

 

Pátek 27.6.

 

POLÉVKA ZELENINOVÁ

RIZOTO, OKUREK, DŽUS, MLÉKO, VODA S MÁTOU A CITRONEM

 1,9

1,7,12

 

ČÍSLA U JEDNOTLIVÝCH JÍDEL OZNAČUJÍ ALERGENY VIZ.SEZNAM ALERGENŮ    

 Vedoucí Š.J. Jarmila Zástavová   Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

Hlavní kuchařka: Jitka Doubravová    Změna jídelníčku vyhrazena

Seznam alergenů

Seznam alergenů, se kterými se lze setkat ve školním stravování​

12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu jídla nebo potraviny.

OZNAČENÍ ALERGENŮ JE POUZE INFORMAČNÍ POŽADAVEK

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen. Jídelna má funkci pouze informační jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. Zvolené číselné označení bude v blízkosti jídelního lístku na seznamu legislativně stanovených alergenů.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ (podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011 EU)

1)  OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK-NEJEDNÁ SE O CELIAKII, VÝROBKY Z NICH

2)  KORÝŠI A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

3)  VEJCE A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

4)  RYBY A VÝROBKY Z NICH

5)  PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

6)  SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH

7)  MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ-PATŘÍ MEZI POTRAVINY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

8)  SKOŘÁPKOVÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH-JEDNÁ SE O VŠECHNY DRUHY OŘECHŮ

9)  CELER A VÝROBKY Z NĚJ

10) HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ

11) SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VÝROBKY Z NICH

12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY V KONCENTRACÍCH VYŠŠÍCH NEŽ 10 mg, ml/kg, l, VYJÁDŘENO SO2

13) VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ

14) MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH